Selecteer een pagina

Welk materiaal voor een draagdoek? Katoen of blend?

Geweven draagdoeken zoals we die in Nederland kennen, zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende materialen. Dat roept nogal eens vragen op, met al die verschillende soorten is het soms lastig om door de bomen het bos nog te zien. Wat voor voordeel heeft het om katoen te kiezen? Of juist wol, linnen of zijde? Ik vertel je er alles over in dit blog!

Eerst een klein beetje achtergrond. Geweven draagdoeken worden geweven met steeds twee draden: de schering en de inslag. De schering is de draad die als eerste wordt opgezet, de inslag is de draad die daar omheen wordt geweven. Deze draden kunnen van hetzelfde materiaal zijn, dat is dan meestal katoen. Soms kiest een fabrikant voor één van beide draden, meestal de inslag, een ander materiaal. De schering is dan nog wel van katoen over het algemeen. Dan heb je een draagdoek met een blend, een mix van materialen.

Blends

De meeste draagdoeken zijn dus van ‘gewoon’ katoen. Alhoewel, gewoon? Draagdoekenstof van gerenommeerde fabrikanten wordt zo gemaakt en geweven dat de stof stevig genoeg is om veel gewicht te kunnen dragen. Daarnaast is het heel belangrijk dat de stof geverfd is met veilige verf. Jonge kinderen sabbelen graag op alles wat in de buurt van hun mond zit, dus ook op je draagdoek. Daar wil je dus geen giftige stoffen in!

Met een katoenen draagdoek kun je kinderen van elke leeftijd dragen. Op het internet vind je verschillende meningen hierover, dat je voor een zwaarder kind een blend nodig zou hebben, maar heel eerlijk? Je knooptechniek is veel belangrijker. Als je goed kunt knopen, volstaat een katoenen draagdoek prima voor elke leeftijd. Toch kunnen er redenen zijn om voor een blend te kiezen. Elk materiaal heeft immers andere eigenschappen, en misschien is dat nét wat je zoekt in een draagdoek. Daarom zet ik ze voor je op een rijtje.

Katoen

Katoen is stevig en zacht, en absorbeert veel vocht. Het is goed luchtdoorlatend. In een draagdoek heeft het weinig rek van zichzelf. Katoen is heel gemakkelijk in het onderhoud, het kan in de wasmachine en de wasdroger. Perfect voor alledaags gebruik, en voor alle leeftijden.

Meisje van 6 jaar in katoenen draagdoek
Mijn dochter (5) en ik, met een katoenen draagdoek

Linnen

Een duurzame en sterke stof, met een mooie subtiele glans. Linnen kan veel vocht absorberen zonder vochtig aan te voelen, voelt koel aan bij warm weer, en houdt juist warmte vast bij koud weer. Ideaal voor alle seizoenen dus. Linnen vormt een onregelmatige draad en kreukelt, dat geeft de stof een uniek uiterlijk. Bij het dragen kunnen de kreukels ook fijn aanvoelen, door een andere drukverdeling op je schouders. Linnen kan stug zijn in het begin, maar wordt door gebruik zacht en soepel. De stof is vuilafstotend. Een draagdoek met linnen mag in de wasmachine, maar niet in de wasdroger.

Wol

Een draagdoek met wol is vaak iets elastischer dan een katoenen draagdoek. Wol neemt veel vocht op, en isoleert heel goed. Dat is lekker warm in de winter, maar in de zomer draagt wol juist heerlijk koel. Wol is vuilafstotend, maar is iets minder onderhoudsvriendelijk dan katoen: een wollen doek was je het beste op de hand, en droog je aan de lijn. Let op met wrijving, wol kan vervilten bij wrijving en snelle temperatuurwisseling in het water. Bij normaal gebruik van je draagdoek zul je daar geen last van hebben. Wol staat bekend om het kriebelen, maar neem je een draagdoek met merinowol, dan zul je merken dat dit type wol eigenlijk niet kriebelt, en heel zacht en fijn aanvoelt.  Ook cashmere/kasjmier is een heel zachte, soepele en luxe wolsoort die fijn is in een draagdoek.

Zakken met schapenwol

Tencel

Dit is een bijzondere vezel, gemaakt van FSC-hout met een relatief milieuvriendelijk proces. Het heet ook wel Lyocell, Tencel is de merknaam. Tencel voelt koel aan, en voert vocht gemakkelijk af. Een draagdoek geweven met tencel is zijdezacht en heel sterk. Het fijne van Tencel is dat het gemakkelijk wasbaar is in de wasmachine.

Zijde

Zijde staat bekend om zijn mooie glans. Het voelt warm aan bij koud weer, en juist koel bij warm weer. Zijde neemt ook veel vocht op, zonder dat het nattig of klam gaat aanvoelen. Ideaal voor warm weer dus. Het is heel zacht, sterk en elastisch. Een nadeel is dat het bewerkelijk is in het onderhoud: je wast een draagdoek met zijde het best met de hand, en het moet liggend drogen. Wil je graag een diervriendelijk gemaakte draagdoek, kies dan voor Tussahzijde of wilde zijde. Dat is gemaakt van cocons van al uitgevlogen vlinders.

Draagdoek van Didymos met linnen en tussah-zijde
Draagdoek met katoen, linnen en tussah-zijde

Hennep

Hennep is een heel sterke vezel, die amper kreukt. Het droogt heel snel, en ademt goed. Het is ook een antibacterieel materiaal. In een draagdoek voelt hennep lekker zacht aan, en je doek wordt er zowat onverwoestbaar van. Wassen doe je op lage temperatuur in de machine, je draagdoek met hennep mag niet in de wasdroger. Gelukkig droogt hennep heel snel, zodat je je draagdoek vlot weer gebruiken.

Bamboe

Een draagdoek met bamboe (meestal bamboe-viscose) voelt ontzettend zacht en soepel aan. Je draagdoek voelt lekker koel aan, fijn voor in de zomer. De ideale vezel voor pasgeboren baby’s. Ook fijn als je net begint met dragen: de stof is wat glad, en spant dus makkelijk aan. Dat is tegelijk een nadeel voor het knopen met zware peuters: dan is wat meer grip in de stof vaak juist wel prettig. Een draagdoek met bamboe was je met de hand, en mag niet in de droger.

Onderhoud van je draagdoek

Een aantal materialen vragen dus wat extra zorg in het onderhoud. Doeken met wol, zijde of bamboe kun je niet achteloos in de wasmachine gooien. Met de hand wassen, speciaal wasmiddel, liggend drogen. Hou daar dus rekening mee bij aankoop. Nu hoeft een draagdoek meestal niet vaak gewassen te worden, maar als je baby veel spuugt, kan het wel vervelend zijn als je steeds veel werk hebt van het wassen.

Een draagdoek kan in het begin soms wat stug aanvoelen. Door wrijving worden doeken zachter: ermee dragen, knopen leggen en eruit halen, strijken (alleen als het volgens het waslabel mag), of door erop te gaan zitten of liggen (voor langere tijd). Gebruik nooit (echt nooit) wasverzachter voor je doek. Dat legt een laagje om de vezels heen wat je er maar lastig weer vanaf krijgt, je doek wordt er alleen maar slechter van.

Meer blog

Welke draagsystemen bestaan er?

Draagdoeken en draagzakken bestaan in veel verschillende vormen. Voor elk wat wils! Om je wat op weg te helpen met het kiezen van een babydrager, staan hieronder de meest gebruikte draagdoeken en ergonomische babydragers op een rijtje: Rekbare draagdoek Deze lange...

Houding van je baby tijdens het dragen

Houding van je baby tijdens het dragen

Welke houding heeft je kind in de draagdoek of draagzak ? Dragen is heel prettig en ergonomisch voor baby's, als je op een aantal punten let. Die punten hebben vooral te maken met de houding van je kind in de draagdoek of drager. Ik loop deze punten hieronder met je...