Selecteer een pagina

Welke draagsystemen bestaan er?

Draagdoeken en draagzakken bestaan in veel verschillende vormen. Voor elk wat wils! Om je wat op weg te helpen met het kiezen van een babydrager, staan hieronder de meest gebruikte draagdoeken en ergonomische babydragers op een rijtje:

Rekbare draagdoek

Deze lange draagdoeken van zo’n 4,5 tot 6 meter van tricot stof zijn vooral heel fijn voor de eerste maanden. Ze zijn heerlijk zacht. De stof rekt aan alle kanten mee, waardoor je jonge baby goed rondom ondersteund kan worden. Je doet de doek helemaal om voor je je baby erin zet. Het is belangrijk om de doek goed strak om te doen om uitzakken te voorkomen. Door de rekbaarheid wordt het dragen van een oudere baby minder comfortabel. Voor rugdragen is een rekbare draagdoek niet veilig te gebruiken. Bekende merken zijn ByKay, VIPcarrier, Tricot Slen.

Geweven draagdoek

Geweven doeken zijn op een speciale manier geweven, waardoor ze alleen diagonaal meerekken. Daardoor geven ze goede steun, ook aan zwaardere kinderen, en lijkt het of ze het gewicht grotendeels wegnemen. Deze doeken zijn geschikt vanaf de geboorte tot in de kleutertijd. Geweven doeken zijn in verschillende maten verkrijgbaar: van maat 1 (2.20 meter) tot maat 7 (5.20 meter). Je kunt er mee op de buik, heup en rug dragen. Met een doek van 4.60 meter kunnen de meeste mensen goed uit de voeten voor de meest gebruikte knoopwijze (afhankelijk van postuur en lengte). Er zijn veel verschillende merken, zoals Hoppediz, Didymos, Little Frog, Yaro, ByKay.

Ergonomische draagzak/SSC

Dit zijn zachte, voorgevormde draagzakken met een kliksysteem of een ander eenvoudig systeem. Comfortabel en heel gemakkelijk in gebruik. Deze dragers zijn herkenbaar aan het brede stuk stof tussen de beentjes, (meestal) een stevige heupband en soepelheid van het rugpand. Je kunt ermee dragen op de buik en rug, en soms ook op de heup. Een goede ergonomische draagzak heeft in principe geen mogelijkheid voor het dragen met het gezichtje vooruit (meer daarover lees je hier). Er zijn draagzakken die specifiek vanaf de geboorte geschikt zijn. Let op: dat de fabrikant zegt dat de draagzak vanaf de geboorte past, betekent niet dat dat ook echt zo is. Veel draagzakken zijn verstelbaar, en groeien daardoor mee met je kind. Er bestaan ook speciale peuter- en kleuterdragers, met een extra breed en hoog rugpand. Bekende merken van draagzakken zijn Bondolino, Limas, Isara, Ergobaby, Artipoppe.

Knoopdraagzak

De knoopdraagzak is een middenweg tussen een doek en een ergonomische draagzak: wel banden die geknoopt worden, geen stof die je om je heen wikkelt. De meeste mei tai’s zijn goed te gebruiken vanaf 6/7 maanden, er bestaan ook versies voor jongere baby’s die verstelbaar zijn.

Ringsling

De ringsling bestaat uit draagdoekenstof of een stuk stevig katoen die door twee speciale slingringen wordt gehaald. Je draagt het gewicht op één schouder, wat deze drager vooral geschikt maakt voor kortere stukjes. Door de ringen is de stof heel precies aan te spannen, zodat je baby goed gesteund wordt. Ook in de ringsling draag je je baby liefst rechtop. Voor jonge baby’s kan hij ook gebruikt worden, dan is het wel belangrijk dat je goed weet hoe een ringsling aangespannen wordt.

Meer blog

Houding van je baby tijdens het dragen

Houding van je baby tijdens het dragen

Welke houding heeft je kind in de draagdoek of draagzak ? Dragen is heel prettig en ergonomisch voor baby's, als je op een aantal punten let. Die punten hebben vooral te maken met de houding van je kind in de draagdoek of drager. Ik loop deze punten hieronder met je...

Wat is het warm! Dragen op warme dagen

Wat is het warm! Dragen op warme dagen

Het is heerlijk weer, je draagjas heb je niet meer nodig en je kunt zo de deur uitlopen met je baby. Maar met de warmte komt een heel nieuwe vraag in je op: hoe zorg ik dat mijn kleintje het niet té warm krijgt? En de zon, wat doe ik daarmee? In deze blog vind je...